Close
Sök
Filters

Mest och bäst från Möbelmässan 2019

Maxat mys på Möbelmässan...
Trevlig läsning önskar
Christina Bild

2019 gömmer vi oss för omvärlden i vuxenkojor, suktar efter fulsnygga 70-talet och värmer våra hjärtan med kärlekens färg. Stockholm Furniture Fair är över och trendbilden klar. 

70-talsrevival

Det är bara att gilla läget – 60- och 70-talet är här med låga bruna soffor, panelklädda väggar och ryamattor i murrigt avocado, kaffe, lejongult och bränd orange. Träslagen är mörka, plymåerna rektangulära, tygerna ulligt sträva och läder ett självklart inslag.

Vuxenkojor

Kojor, kabiner och maxade öronlappsfåtöljer. Utvecklingen av ljudabsorberande sittmöbler har exploderat i jakten på lugna oaser för öppna kontorslandskap. Götessons tog kojorna till en ny nivå med sin breda dagbädd med tak; en minimalistisk kontorsvariant av luxuösa beach club-solbäddar. Sittmöbler i den här stilen var också generöst utplacerade under mässan och trots tillgången var det nästan omöjligt att hitta en ledig koja. Att vara ostörd men ändå tillgänglig ligger i tiden och frågan är när kojorna flyttar in i hemmet. Vem kommer att göra Åskbollen 2.0? Kanske kommer Evavaaras hytt i plexi med grafisk snickarglädje eller Chrisse Kuisma Karlssons kryp-in-gungstol inspirera.

Blonderat

Ljus träslag och matta ytor dominerade mer än någonsin hos de skandinaviska möbelföretagen, ofta kombinerat med naturgarvat läder i stolsitsar och detaljer. Stolen Widemar, designad av Carl Malmsten 1942, men först nu tagen i serieproduktion av Stolab, var ett av många russin i kakan. Praktiskt? Nja. Begärligt? Omåttligt.

Hemmasnickrat

Hantverk är såååå 2019. Och självklart måste det synas hur rätt man tänkt. På Formex tycktes varenda kruka vara knådad på en kvällskurs på ABF. På Stockholm Furniture Fair fick Fredrik Paulsen ”folkstol” Röhsska stor uppmärksamhet. Stolen, som kommer att levereras i platta paket, är så basal att han själv kallar den antidesignad. I Greenroom visade Nikoline Oda Gomolka en extremt snarlik stol av återvunna material, flytande färgsatt med hela akvarellådan. Färgglatt och miljömedvetet var också Anders Gjertz pastellfärgade huggkubbspallar av andrasorteringsvirke som kan användas som både pall, bordsunderrede och objekt i grupp.

Röd revolution

Designerna har sett rött inför 2019. Stockholmsmässan glödde av varma rödbruna toner med en droppe vitt, rost och tegel, köttrosa, bordeaux, granatäpple och brunrosa färger mot nougat. Allt från kakel till soffor och lackade metalldetaljer går i rött, både för privat och offentlig miljö. Hack i häl efter det röda ligger grönt med 70-talstoner som avocado och pingisbordgrönt, barr, mossa, salvia och British Racing Green. Gult, både varmgult, lejon och snorgrönt är en viktig accent, främst i soffor och stoppade möbler. Andra färger som lyste upp var kobolt, petrol, blekrosa och gråtonade pasteller.

Minimala bord

Antikonsumtionsideal och konjuktursvacka tär på möbelbranschens lönsamhet. Vad kan då passa bättre än småmöbler som förnyar hemmet för en rimlig peng? Minibordet blir en perfekt accessoar, funktionell vid soffan, lättflyttad och lättplacerad. Fronts kakbord för Swedese, gjord på spillbitar från tillverkning av Laminofåtöljen, David Designs blomfotade emaljbord Marigold, Dóra Némeths stickbord och Beckmanseleverna Anne Skoug Obel och Elsa Ekdahls bord av bok och glas stack ut i mängden.

Brunt är det nya svarta. Kanske. Snart.

Alla tror på trä. Frågan är bara vilket trä, yta och finnish. I väntan på nästa bästsäljare efter den oljade eken trevar tillverkarna. Kombinationer av mörka och ljusa träslag var ett tydligt inslag. Det visades också mycket brunsvarta och gråsvarta betsningar och brända ytor med matt finnish. Furu sägs vara The Next Big Thing, men furu – som ser ut som furu med ådring och knast – har inte slagit an. En lektion i hur vi kan ta till vara på vår egen skogsskatt visades hos Malmstensskolan, vars samarbete med Blå Station lett till intressanta prototyper av furu.


Katastrofdesign

Klimatångesten har letat sig in i designateljéerna och det har inte bara resulterat i ett återvinningsfokus. KiBiSi, tillsammans med danska hotshot-arkitekten Bjarke Ingels visade en novemberdagsgrå soffa förvillande lik de sandsäcksvallar som byggs för att skydda mot översvämning. Innos minimalistiska fåtölj och sittbänk av stora kuddar, och Metalmobils Pillow, uppbyggd av tre kuddar, gick i samma strama tecken.


Senior & Junior

Att inte fler inredningsföretag satsar på design för barn, äldre och funktionshindrade i offentlig miljö är märkligt. Designmedvetna 40-talister kommer knappast låta sig nöja med kommunalgrå standard på ålderns höst. NC Nordic Cares höga, stadiga pallar med matchande stoppmöbler ger i alla fall hopp om framtiden. På efterfrågan av främst restauranger kommer också Björn Dahlströms barnstol för Nationalmuseum att börja tillverkas i en mer kommersiell, helsvart variant. Ett måste för designnördar med fet plånbok.


Mina 3 favoriter


Storytelling, innovation och kemi. Mina personliga favoriter under Stockholm Furniture Fair var mer än ett vackert ansikte.

1. Med hjälp av en knivsudd smuts eller hud skapar Jan Klinger bakterieodlingar som sedan fixeras och kapslas in i en lampa. Vem vill inte, som designern själv, ha en lampa vars mönster och färg har ”designats” av lite smuts från den plats där du träffade din stora kärlek?

2. Tvillingstolarna X & Y tar begreppet man-spreading till nya nivåer: en stol för den som sitter med benen i kors, en annan för särade ben. Uppkäftigt, politiskt, humoristiskt och väl utfört av fem studenter från Jönköpings universitet. 

3. Smarta småmöbler för skrymslen och vrår ligger rätt i tiden. FFFS, Furniture for forgotten spaces, är ett skolprojekt fokuserat på svårnyttjade ytor där bland annat asymmetriska sänghyllan Level och minibordet Window Space, som fästs på fönsterbrädan, imponerade.

Text & bild, Christina Bild

Skriv en kommentar

Vi reserverar oss för pris-, text- och bildfel.